Η Καλαματα απo τους κυβολιθους στην «ευρωπαϊκη Silicon Valley»: αντιπαραγωγικη εσωστρεφεια ή πορεια προς το μελλον ;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η δυσμενής διεθνής και εσωτερική επικαιρότητα μετριάζεται από σειρά θετικών ειδήσεων για επικείμενες επενδύσεις στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα, η Google ανακοίνωσε την πραγματοποίηση για τη δημιουργία τριών μεγάλων κέντρων δεδομένων (data centres) σε ισάριθμες περιοχές της χώρας που θα συνεισφέρουν συνολικά 2,2 δις δολάρια στο ελληνικό Α.Ε.Π και θα δημιουργήσουν σχεδόν 20.000 νέες θέσεις εργασίας ειδικευμένων επιστημόνων μέχρι το 2030. Αλλά και σε νησιά των Κυκλάδων, τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Amazon στη Νάξο και η Cisco στη Σύρο ετοιμάζονται αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές και δομές για νεοφυείς επιχειρήσεις και επιστήμονες, αναβαθμίζοντας διεθνώς το brandname τους και προσελκύοντας νέους ανθρώπους με προσόντα να ζήσουν και να δημιουργήσουν στα μέρη αυτά τα επόμενα χρόνια. Περαιτέρω, στον Πειραιά και τα Ιωάννινα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και εξασφαλίζουν χρηματοδότηση νέες ζώνες ή πολιτείες καινοτομίας για επιχειρήσεις και start-ups με έμφαση στην υψηλή τεχνολογία και την έρευνα.

Στις παραπάνω περιπτώσεις, η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού παίζει συχνά σημαντικό συντονιστικό ρόλο στην υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδιασμού που στοχεύει στην αναστροφή της μείωσης του πληθυσμού και στην εξασφάλιση βιώσιμης και παραγωγικής ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες. Δεν είναι τυχαίο π.χ ότι το Νότιο Αιγαίο είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που εμφάνισε πληθυσμιακή αύξηση κατά την πρόσφατη απογραφή.

Την ίδια στιγμή στην Πελοπόννησο και ειδικά στην Καλαμάτα κυριαρχούν παρωχημένες αντιπαραθέσεις για το αντιπλημμυρικό έργο του Νέδοντα και για τους….κυβόλιθους στα στενά περιμετρικά της Αριστομένους, ενώ την περασμένη χρονιά στη Μεσσηνία οι θάνατοι ήταν διπλάσιοι από τις γεννήσεις. Μήπως έχει έρθει λοιπόν η ώρα για την «επανάσταση του αυτονόητου» που θα μας ξυπνήσει από το συλλογικό μας λήθαργο; Και ποια συγκεκριμένα βήματα πρέπει να γίνουν για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας;

 

Το Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης: μια πρόταση-εγγύηση για το μέλλον της Καλαμάτας

Όπως έχει από ετών προταθεί από το γράφοντα, η Καλαμάτα πρέπει να σχεδιάσει και να δρομολογήσει τη λειτουργία μιας νέας δομής στρατηγικού χαρακτήρα, ενός Διεθνούς Κέντρου για την Καινοτομία και την Ανάπτυξη στην περιοχή της δυτικής παραλίας. Η «παρθένα» και υποβαθμισμένη αυτή περιοχή, με άριστη πρόσβαση από ξηρά, αέρα και θάλασσα θα αποτελέσει το επίκεντρο ενός φορέα με προφανή αναπτυξιακή διάσταση και οφέλη όχι μόνο για το Δήμο Καλαμάτας αλλά και για ολόκληρη τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο (ειδικά αν η δημιουργία του Κέντρου συνδυαστεί με την παράλληλη λειτουργία μιας Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης και ενός σύγχρονου αθλητικού-προπονητικού κέντρου, όπως έχει επίσης προταθεί από το γράφοντα).

Στο πλαίσιο αυτό, η Καλαμάτα μπορεί και επιβάλλεται να διεκδικήσει:

– τη δημιουργία ενός εκ των τριών data centres που πρόκειται να δημιουργήσει η Google στην Ελλάδα,

– την εγκατάσταση στην περιοχή του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Καινοτομίας και ενός Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (Joint Research Centre) της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έμφαση και σε τομείς τοπικού ενδιαφέροντος (αγροτοδιατροφικός τομέας, υπερτροφές, ελιά και ελαιόλαδο κλπ) αλλά και στην προσέλκυση των λεγόμενων deep tech start-ups και καταξιωμένων επιχειρήσεων στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Η στρατηγική αυτή μπορεί να μετατρέψει προοδευτικά την περιοχή μας σε μια «ευρωπαϊκή Silicon Valley». Για το σκοπό αυτό εξ άλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο και έχει ήδη κινητοποιήσει πόρους ύψους 10 δις Ευρώ (και συνολικά 45 με μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων), ποσό δηλαδή υπερπολλαπλάσιο αυτού του προγράμματος για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις, στο οποίο έχει ενταχθεί η Καλαμάτα, και το οποίο προφανώς μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με τη στρατηγική αυτή, για την προσέλκυση και περαιτέρω επενδύσεων με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

-την ίδρυση εντός της δομής ενός μεγάλου, έξυπνου και περιβαλλοντικά βιώσιμου βιομηχανικού πάρκου με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (έχουν ήδη δεσμευτεί 100 εκατομμύρια Ευρώ).

Με κεντρικό σημείο την παραπάνω πρόταση, η Καλαμάτα μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο όραμα-αφήγημα για το μέλλον, να θέσει τα θεμέλια για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες και να προσδοκά βάσιμη την αναστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης με έμφαση στην επιστροφή των νεότερων και μορφωμένων Καλαματιανών που έχουν εγκαταλείψει τον τόπο μας για μια καλύτερη τύχη. Πολλά θα απαιτηθούν για την επιτυχή ευόδωση του εγχειρήματος: γνώση, εμπειρία, πίστη, σχέδιο, αποφαστικότητα, σύγκρουση με κατεστημένες αγκυλώσεις και συμφέροντα, ενότητα αλλά και τύχη. Μακριά λοιπόν από τη διαχειριστική μιζέρια και τις προσωπικές στρατηγικές παρωχημένων αντιλήψεων, η Καλαμάτα μπορεί να εκπλήξει θετικά κοιτώντας προς το μέλλον με αισιοδοξία.

You may also like

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *