ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ : ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
– Με νέα αντίληψη Δημάρχου, με συλλογική διακυβέρνηση και αναβάθμιση της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων του Δήμου (Δημοτικό Συμβούλιο, Εκτελεστική Επιτροπή, Επιτροπή Διαβούλευσης), ώστε να εκπροσωπούνται αποτελεσματικά οι γειτονιές, τα χωριά, οι οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς του Δήμου.
– Με μείωση των αμοιβών αιρετών και συγχώνευση νομικών προσώπων και υπηρεσιακών μονάδων του Δήμου, εξασφαλίζοντας πλήρως τις θέσεις εργασίας.
– Με θεσμοθέτηση μόνιμης, προγραμματικής συνεργασίας με τους Δήμους της Μεσσηνίας και την Περιφέρεια για την αποφασιστική προώθηση των υποθέσεων του τόπου μας.
– Με την καθιέρωση ενεργού συμμετοχής και αποφασιστικής ψήφου των εκπροσώπων των κοινοτήτων στη λήψη αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο.
– Με ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του Δήμου και ίδρυση Γραφείου Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, για καλύτερη πρόσβαση στην πηγή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΩΝ
– Με την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης στη δυτική παραλία και την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου δυναμικού για εφαρμοσμένη έρευνα σε στρατηγικούς τομείς για την Καλαμάτα (αγροτική ανάπτυξη, πολιτισμός).
– Με την καθιέρωση μιας ετήσιας Διεθνούς Αγροτικής Έκθεσης (στα πρότυπα της Δ.Ε.Θ) για την ανάδειξη της πρωτογενούς παραγωγής ως στοιχείου ευημερίας των δημοτών.
– Με την υλοποίηση του master plan στο Λιμάνι για τη λειτουργία του ως αφετηρίας κρουαζιεροπλοίων και την αναβάθμιση του Διεθνούς Αεροδρομίου για προσέλκυση νέων τουριστικών αγορών.
– Με την αξιοποίηση της πολιτιστικής διπλωματίας και της διπλωματίας των πόλεων (συνεργασία με κινεζική Σιάν) για προώθηση επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς και τη δημιουργία μόνιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας για τους δημότες.
– Με την επέκταση του προγράμματος χορήγησης υποτροφιών σε νέους επιστήμονες και ερευνητές με μόχλευση των πόρων από κληροδοτήματα, δωρεές και λοιπές δημόσιες δαπάνες.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ
– Με καλύτερο συντονισμό και αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών κοινωνικής προστασίας του Δήμου (Παντοπωλείο, Ιατρείο, Φαρμακείο, ΚΑΠΗ, Κέντρο Κοινότητας κλπ) υπό μια Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
– Με τη λειτουργία του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλα τα χωριά του Δήμου, για δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη (συντονισμός δράσεων).
– Με τη βελτίωση της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ σε όλα τα βασικά πεζοδρόμια του δήμου και τη δημιουργία γραφείου-Κ.Ε.Π ΑΜΕΑ στο Δήμο.
– Με την αναβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης του Δήμου για την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση και ένταξη των δημοτών στην αγορά εργασίας.
– Με την ίδρυση Δημοτικού Συμβουλίου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή των αντιπροσωπευτικών κοινωνικών φορέων του Δήμου.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ: ΜΙΑ ΝΕΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ
– Με την ανάπλαση όλων των σχολικών προαυλίων (πράσινο, δαπεδόστρωση γηπέδων, απογευματινή ελεγχόμενη λειτουργία).
– Με άμεση δρομολόγηση αναβάθμισης των βασικών αθλητικών εγκαταστάσεων (Στάδιο, Κολυμβητήριο, Κλειστά Γυμναστήρια, ιστιοπλοΐα).
– Με την προώθηση της δημιουργίας Διεθνούς Αθλητικού και Προπονητικού Κέντρου στη Δυτική Παραλία, σε συνδυασμό με την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής αυτής.
– Με την άμεση λειτουργία του Μεγάρου Χορού ως Συνεδριακού Κέντρου και χώρου πολλαπλών πολιτιστικών δράσεων (εκθέσεις, παραστάσεις).
– Με τη διασύνδεση και την ολοκληρωμένη ανάδειξη των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου, ειδικά της Αρχαίας Θουρίας.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΩΦΕΛΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: ΜΙΑ ΣΥΝΕΚΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
– Με την προώθηση λειτουργίας περιοχής ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α) στη Δυτική παραλία, ώστε η Καλαμάτα να γίνει ορόσημο στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
– Με επιτάχυνση της αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου για τουριστικούς σκοπούς και εξασφάλιση των εσόδων του Δήμου για τη στήριξη των αδύναμων συμπολιτών της και των σχολείων.
– Με την άμεση λειτουργία διαδραστικού, τουριστικού portal του Δήμου σε της γλώσσες.
– Με την προώθηση χρηματοδοτήσεων για την ίδρυση και την αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων στην ανατολική παραλία, τη Βέργα και τη Μαντίνεια.
– Με διαλειτουργικότητα της Μαρίνας και του λιμανιού για την προσέλκυση τουρισμού κρουαζιέρας και με αξιοποίηση όλων των επωφελών μορφών τουρισμού (θρησκευτικός, ιατρικός, αγροτουρισμός).
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
– Με την ίδρυση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Φράγματος Παμίσου, για την αξιοποίηση και ανάδειξη της διαδρομής του ποταμού (από Άγιο Φλώρο ως Άρι) με δράσεις αγροτουρισμού και ήπιας αναψυχής.
– Με την ίδρυση Συνοικιακών Συμβουλίων για την καταγραφή και αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων στις γειτονιές της πόλης.
– Με άμεση, σημαντική αύξηση των δαπανών του δημοτικού προϋπολογισμού για έργα και επενδύσεις στα χωριά και τις γειτονιές σε σχέση με το κέντρο το Δήμου.
– Με τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αναγέννηση και ανάδειξη των χωριών του Ταϋγέτου (προπονητικό κέντρο, χειμερινός τουρισμός, μονοπάτια πεζοπορίας).
– Με διορισμό αντιδημάρχου υπεύθυνου για τις κοινότητες και την ισόρροπη ανάπτυξη.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
– Με επέκταση του δωρεάν ασύρματου δικτύου (wi-fi) σε όλη τη δημοτική επικράτεια.
– Με αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ώστε να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά όλες οι βασικές συναλλαγές με το Δήμο μέσω της ιστοσελίδας του.
– Με τη δημιουργία πληροφοριακής εφαρμογής για τα δρομολόγια των τοπικών συγκοινωνιών κάθε είδους (λεωφορείων, ακτοπλοϊκών, αεροπορικών, σιδηροδρομικών) και την επέκταση της τηλεματικής στις στάσεις των λεωφορείων.
– Με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για τη στοχευμένη επιτήρηση ευάλωτων περιοχών σε κρούσματα εγκληματικότητας και κρίσιμων σημείων για την οδική ασφάλεια και τη δημιουργία μηχανισμού ετοιμότητας για την έγκαιρη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
– Με την ίδρυση ΚΕΠ στον Ταϋγετο (Αρτεμισία).
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
– Με τη συγχρηματοδότηση της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου στην επικράτεια του Δήμου, ώστε να εξασφαλίζεται πλήρης αυτονομία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την καθιέρωση του Δήμου ως παραγωγού ενέργειας προς όφελος των Δημοτών.
– Με την ανάδειξη της ελιάς και του ελαιολάδου σε πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και την Ε.Α.Σ Μεσσηνίας (υποχρεωτική χρήση από τοπικές επιχειρήσεις και φορείς, συντονισμένη εξαγωγή και εμπορία).
– Με την εκτεταμένη εισαγωγή της οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης (1000 νέοι κομποστοποιητές) για τη μείωση του όγκου των προς διαχείριση απορριμάτων.
– Με τη δημιουργία περιαστικού-περιβαλλοντικού πάρκου στο Νέδοντα.
– Με την άμεση ολοκλήρωση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων σε όλο το Δήμο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ: ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΤΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ, ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
– Με την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής για την πρόληψη της παραβατικότητας και τη λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα εκπονεί και θα υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις από κοινού με την Αστυνομία, την Εισαγγελία, τους κοινοτικούς εκπροσώπους και τα συνοικιακά συμβούλια.
– Με την αναβάθμιση και διαλειτουργικότητα των δημοσίων συγκοινωνιών (αστικών και υπεραστικών) και την προώθηση άμεσης επαναλειτουργίας του προαστιακού σιδηροδρόμου προς αεροδρόμιο-Μεσσήνη και προς Ασπρόχωμα-ΤΕΙ-Θουρία-Άρι-Πλατύ.
– Με εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για την οδική ασφάλεια και τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων.
– Με επέκταση και αναβάθμιση λειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο και την παραλιακή ζώνη, δημιουργώντας παράλληλα σταθερές θέσεις μονίμων κατοίκων.
– Με την αναβάθμιση της λειτουργίας του Συντονιστικού Οργάνου για την πολιτική προστασία και μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης φυσικών καταστροφών σε συνεργασία με τις κοινότητες και τον επιστημονικό κόσμο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ: ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
– Με τη δημιουργία ειδικού δημοτικού λογαριασμού στοχευμένης στήριξης οικογενειών δημοτών με χαμηλό εισόδημα, με έσοδα από την επωφελέστερη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.
– Με δημιουργία νέων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών και Κ.Δ.Α.Π , ώστε όλα τα παιδιά να καλύπτονται από τις διαθέσιμες θέσεις.
– Με κατασκευή παιδικής χαράς σε όλα τα μεγάλα χωριά και τις γειτονιές του Δήμου.
– Με επέκταση των χρηματικών βραβείων επίδοσης «Νικολάου Πολίτη» σε περισσότερους διακριθέντες μαθητές όλων των σχολείων του Δήμου και τη δωρεάν χορήγηση τάμπλετ με εκπαιδευτικές εφαρμογές.
– Με την εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων υποτροφιών για δωρέαν φοίτηση διακριθέντων μαθητών στις δημοτικές σχολές της ΦΑΡΙΣ (Ωδείο, Χορός, Εικαστικά).