Καλαμάτα|Μεσσηνία

Η Μεσσηνία με το βλέμμα στο αύριο: θεσμικές συμπράξεις ή αντιπαραγωγικοί μονόδρομοι;

Το νέο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε στη χώρα τους τελευταίους μήνες συμπληρώθηκε πριν από λίγες μέρες με την εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Ειδικότερα, στη Μεσσηνία σημειώθηκε ευρεία ανανέωση πολιτικού προσωπικού: τρεις νέοι βουλευτές, έξι νέοι δήμαρχοι και μια νέα περιφερειακή αρχή. Αυτό που προέχει λοιπόν τώρα είναι η παραγωγική συνεργασία μεταξύ όλων των υπευθύνων παραγόντων του τόπου μας για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. 

Πώς θα επιτευχθεί όμως ο καλύτερος συντονισμός ενόψει της νέας περιόδου;

Θεσμική αντιμετώπιση των προβλημάτων: επιλογή υπευθυνότητας σε τρία βήματα

Ο γράφων ήδη από τον περασμένο Απρίλιο είχε καταθέσει δημόσια (Εφημερίδα Ελευθερία, 27-4-2019) συγκεκριμένες προτάσεις για τη  θεσμική συγκρότηση των αρμοδίων σε επίπεδο νομού.

  1. Ως πρώτο βήμα είχε προταθεί η σύσταση ενός μόνιμου Συμβουλίου Μεσσηνίων Δημάρχων με έδρα την Καλαμάτα, που θα συνεδριάζει σε μηνιαία βάση με συγκεκριμένη ατζέντα και θα αναλαμβάνει συντονισμένες ενέργειες για την κοινή εκπροσώπηση των Μεσσηνίων δημοτών και την επίλυση των κορυφαίων ζητημάτων  κοινού ενδιαφέροντος ενώπιον των αρμοδίων αρχών (ανάπτυξη, τουρισμός, υποδομές, απορρίμματα). Η προεδρία του οργάνου μπορεί να είναι εναλλασσόμενη ανά εξάμηνο, με την προϋπόθεση λειτουργίας ολιγομελούς μόνιμης γραμματείας που θα συντονίζει το σχετικό έργο.
  2. Ως δεύτερο βήμα είχε προταθεί η σύσταση ενός Παμμεσηνιακού Συμβουλίου με συμμετοχή των εκλεγμένων βουλευτών, Δημάρχων, περιφερειακών συμβούλων με θέση Αντιπεριφερειάρχη, και εκπροσώπων των πιο αντιπροσωπευτικών κοινωνικών, επαγγελματικών και οικονομικών φορέων του νομού με στρατηγική προτεραιότητα την προώθηση των μεσσηνιακών συμφερόντων σε Περιφέρεια και κεντρική διοίκηση. Με μόνιμη γραμματεία, μηνιαίες συνεδριάσεις και δεσμευτικές αποφάσεις, ανοικτό στις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών.
  3. Τέλος, για την υλοποίηση της αναγκαίας, ισότιμης σύμπραξης των αυτοδιοικητικών φορέων α’ και β’ βαθμού  είχε προταθεί η κατάρτιση και υπογραφή μιας Προγραμματικής Σύμβασης διαρθρωμένης συνεργασίας μεταξύ Δήμων της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Με ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων και ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο του νόμου, ώστε να εκκινήσει η αποτελεσματική επίτευξη των στόχων και η προώθηση έργων σε όλους τους τομείς δράσης (υποδομές, περιβάλλον, ανάπτυξη, επενδύσεις, τουριστική προβολή, εκπαίδευση, κοινωνική πολιτική) για κάθε Δήμο χωριστά και για το νομό μας συνολικά. Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας επιβάλλεται να συμμετέχει επίσης τακτικά στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου των Μεσσηνίων Δημάρχων, για να συντονίζονται καλύτερα οι ενέργειες και να υπάρχει παραγωγικότερη συνεργασία.

Οι καιροί ου μενετοί: η Μεσσηνία μπροστά σε επείγουσες προκλήσεις

Κάθε νέο ξεκίνημα έχει, ασφαλώς, και τα προβλήματά του. Έτσι, της ανάληψης των καθηκόντων των νέων αυτοδιοικητικών αρχών στη Μεσσηνία, δεν προηγήθηκε, δυστυχώς, των όποιων προσωπικών συνεννοήσεων η σύναψη προγραμματικών συνεργασιών με καθαρούς όρους και δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες, όπως επίσης είχε προταθεί από το γράφοντα τον περασμένο Απρίλιο. Τα τοπίο παραμένει θολό, αν και η κυβερνησιμότητα των Ο.Τ.Α θεωρητικά διευκολύνεται πλέον με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου 4623/2019.

Επιπλέον, η υπόθεση του σημαντικού οδικού άξονα Καλαμάτας-Ριζόμυλου-Πύλου-Μεθώνης ανέδειξε δημόσιες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες μεταξύ των εκλεγμένων αρχόντων του νομού για το θέμα της χάραξης.

Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν με εμφατικό τρόπο τη σημασία της άμεσης συγκρότησης των θεσμικών οργάνων που προτάθηκαν ανωτέρω. Και αυτό γιατί μόνο με ουσιαστικό διάλογο εντός οριοθετημένου πλαισίου μπορούν να προκύψουν συγκεκριμένες ρεαλιστικές λύσεις, αλλά, κυρίως, να αναληφθούν συντονισμένες ενέργειες με ομόθυμη υποστήριξη για την αποτελεσματική τους υλοποίηση.

Η δύναμη της Μεσσηνίας πρέπει να είναι το συγκροτημένο σχέδιο, η ενιαία θέση της προς τους τρίτους και η δυναμική διεκδίκηση των μεγάλων πρωτοβουλιών που θα φέρουν ευημερία στον τόπο μας. Άλλωστε τίποτα δε θα μας χαριστεί ούτε είναι δεδομένο. Ευχής έργον είναι λοιπόν να παραμεριστούν, με θεσμικές λύσεις, οι ιδιοτελείς στρατηγικές και οι αδιέξοδοι μονόδρομοι προς όφελος της κοινής πορείας για το καλό  της πατρίδας μας. Αλλιώς, κινδυνεύουμε να χάσουμε το «τρένο» της ανάπτυξης για ακόμα μια φορά.

You may also like

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *