Καλαμάτα|Μεσσηνία

Άρις: προσανατολισμός, προκλήσεις και προοπτικές

Το όνομά του προκαλεί συχνά απορία και έκπληξη στους μη γνωρίζοντες. Ακροβατεί, άλλωστε, μεταξύ δύο ποταμών (Παμίσου και Άριος), δύο αεροδρομίων (παλιού και νέου) και δύο κόσμων (συντηρητικού και προοδευτικού). Για όλους μας είναι όμως ο τόπος μας, η πατρίδα μας, το σπίτι μας. Ο Άρις είναι ένα χωριό με σημαντικά προβλήματα αλλά και εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον. Για να εκπληρωθούν όμως οι θετικές προσδοκίες για το χωριό μας, απαιτείται η σύνταξη, υιοθέτηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού βασισμένου στην αρχή της αειφορίας, ενός μοντέλου που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του φυσικού συστήματος στο διηνεκές, χωρίς να ανακόπτεται η αναπτυξιακή πορεία της τοπικής κοινωνίας. Ας δούμε τις βασικές του παραμέτρους:

Περιβαλλοντική Αειφορία

Το οικοσύστημα των ποταμών, και ειδικά περιμετρικά του φράγματος Παμίσου, είναι ο μεγάλος, υπό αξιοποίηση, πλούτος του Άρι. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου ανάδειξης του χώρου σε Περιβαλλοντικό Πάρκο με περαιτέρω υποστήριξη της υφιστάμενης προσπάθειας, συμπληρωματικές υποδομές (φωτισμό, συντήρηση φράγματος-γεφυρών, σήμανση, ανάπλαση του σιδηροδρομικού σταθμού) και επαναλειτουργία του προαστιακού τρένου προς Καλαμάτα, ώστε να καταστεί ελκυστικός προορισμός για περιβαλλοντικές δράσεις (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), ήπια αναψυχή, αθλητικές δραστηριότητες (διαδρομές, ποδηλασία, κωπηλασία) και αγροτουρισμό. Η συμβολή της τοπικής κοινωνίας είναι επιβεβλημένη και η επένδυση, με τη χρήση και ευρωπαϊκών κονδυλίων, θα αποβεί επωφελής για το χωριό και την ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, η περιοχή προς Ασπροπουλιά είναι ιδανική για τη δημιουργία ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου που θα τροφοδοτεί τη Μεσσηνία ενεργειακά με μεγάλο όφελος και για το χωριό (θέσεις εργασίας, αναβάθμιση αξίας γης κλπ). Με την προώθηση των δύο αυτών επενδύσεων το χωριό μας θα αποκτήσει νέα δυναμική και θα διασφαλίσει τη θετική του πορεία για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Δημογραφική-Κοινωνική Αειφορία

Είναι όμως γεγονός, ότι το στίγμα ενός τόπου το δίνουν οι άνθρωποί του. Η Ελλάδα γερνάει και ο Άρις δεν αποτελεί, δυστυχώς, εξαίρεση. Το χωριό μας έχει επείγουσα ανάγκη να προσελκύσει νέους και μορφωμένους ανθρώπους με όρεξη για δημιουργία, ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης. Άλλωστε βρίσκεται μια ανάσα από την Καλαμάτα, της οποίας αποτελεί πλέον προάστιο, λόγω και του νέου περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου. Γι΄ αυτό χρειάζονται άμεσα υποδομές καθημερινότητας που λείπουν: μια παιδική χαρά, ένας παιδικός σταθμός, η ανάπλαση του προαυλίου του σχολίου με αθλητικές εγκαταστάσεις, η ολοκλήρωση του νηπιαγωγείου, η διαμόρφωση ενός πολιτιστικού πολυχώρου με αίθουσα εκδηλώσεων και βιβλιοθήκη, η αναβάθμιση του δημοτικού ιατρείου. Χρειάζεται διεκδίκηση από το Δήμο και τους άλλους αρμόδιους φορείς αλλά και προσέλκυση δωρεών από συμπολίτες μας που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν.

Επένδυση στη νέα γενιά

Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται εμπιστοσύνη στη νέα γενιά που μπορεί, από κοινού με τους παλαιότερους, να οδηγήσει στην πραγματική αναγέννηση του χωριού μας. Ο Άρις μπορεί και πρέπει να γίνει ένα χωριό πρότυπο με οδηγό τη βιώσιμη ανάπτυξη, την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό. Με σχέδιο και όραμα μπορούμε να το πετύχουμε, όλοι μαζί. Ας ξεκινήσουμε.

You may also like

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *